Skip to main content

11 maanden

Met ongeveer elf maanden staat er weer een nieuwe afspraak bij het consultatiebureau gepland voor je kind. 

Afspraak bij de jeugdverpleegkundige

Na het bespreken van de groeicurve gaat bij deze afspraak de aandacht uit naar het gedrag en eetgedrag van je kind. Ook vraagt ze naar het ontlastingspatroon van je kind en evalueren jullie samen het ouderschap. Daarnaast geeft ze voorlichting over de ontwikkelingsfase die komen gaat zodat je weet wat je de komende periode kan verwachten. Heb je zelf vragen, kun je deze ook stellen. 

TIP: Schrijf de vragen die je hebt vooraf op. Zo voorkom je dat je ze vergeet te stellen.

Lichamelijk onderzoek

De vorm van het hoofdje en de fontanel blijven ook bij elf maanden nog een onderdeel van het lichamelijk onderzoek. Ook de binnenkant van de mond en de spreiding van de heupen en kniehoogte (heupafwijking) wordt nog steeds onderzocht. De jeugdverpleegkundige controleert de ontwikkeling van de geslachtsdelen

Ontwikkelingsonderzoek

De jeugdverpleegkundige kijkt dit keer naar de fijne motoriek door te kijken of je kind een propje papier kan pakken. Met de propjes test onderzoekt ze de ontwikkeling van de coördinatie van het zien, van de hand­ en vingermotoriek (grijpfunctie) en het pakken van een voorwerp. De grove motoriek onderzoekt ze door te testen of je kind stabiel los kan zitten, vooruit kan kruipen en zich kan optrekken tot staan. Ten slotte kijkt ze naar communicatieve vaardigheden als brabbelen tijdens het spelen, gebaren en de reactie op een vraag.  

Zijn er aandachtspunten of heb je vragen? Dan bespreekt ze deze punten samen met je en adviseert je daarover of verwijst je door.

Twee vaccinaties

Op deze leeftijd is het tijd voor de vierde DKTP-Hib-HepB-prik. Ook krijgt je kind nu de laatste vaccinatie tegen pneumokokkenziekte. Door deze prikken bouwt je kind voor lange tijd bescherming op tegen de ziekten. Voor hepatitis B is dat nu levenslang.

De prikken worden in het bovenbeen gegeven (1x links en 1x rechts). 

Heb je vragen over de vaccinaties, stel ze dan vooral aan de jeugdverpleegkundige. Op de pagina over vaccineren vind je ook meer informatie.

Zelf online plannen nieuwe afspraak

De volgende afspraak plan je weer zelf online in via Mijn Kinddossier nadat je per mail hiervoor een uitnodiging hebt ontvangen.

Vragen bij thuiskomst?

Heb je bij thuiskomst toch nog vragen of ben je die goede tip van de jeugdverpleegkundige toch vergeten? Op deze website vind je onder opvoedvragen heel veel antwoorden op vragen. Daarnaast zijn wij 24 uur per dag, 7 dagen per week te bereiken via telefoonnummer 088 260 919. Mailen of appen met de jeugdverpleegkundige kan ook. Kijk in het groeiboekje of op de locatiepagina voor de contactgegevens.