Skip to main content

3 maanden

Wanneer jouw kind (ongeveer) drie maanden oud is, is er een nieuw bezoek aan het consultatiebureau gepland. Voorafgaand aan je bezoek krijg je een mail met de vraag om in Mijn Kinddossier een vragenlijst over je kind in te vullen.

Altijd wegen en meten

Je kind wordt bij iedere afspraak op het bureau gewogen en gemeten. Overhandig bij binnenkomst de het Yunio Groeiboekje en wanneer je klaar bent met het uitkleden van je kind, zal de assistente je vragen te komen wegen en meten. 

Afspraak bij de jeugdarts

De drie maanden afspraak wordt door de jeugdarts gedaan. Ze bespreekt eerst de groeicurve van je kind. Vervolgens vraagt ze je met name naar de reactie op de vaccinaties van de vorige keer, of je binnenkort weer start met werken en hoe het in zijn algemeenheid met je kind en de nieuwe gezinssituatie gaat. Daarnaast geeft ze voorlichting over de ontwikkelingsfase die komen gaat zodat je weet wat je de komende periode kan verwachten. Verder kun je uiteraard zelf ook vragen stellen en geeft ze nog extra informatie en adviezen over bijvoorbeeld voeding en voorkeurshouding. 

TIP: Schrijf de vragen die je hebt vooraf op. Zo voorkom je dat je ze vergeet te stellen.

Lichamelijk onderzoek

Het lichamelijk onderzoek door de jeugdarts is een uitgebreid onderzoek. Ze kijkt onder andere naar de vorm van het hoofd, toestand van huid en haar en onderzoekt de organen. Verder luistert ze naar het hartje en kijkt naar de stand van de heupjes en de wervelkolom. Aan de vorm van het hoofdje kan bijvoorbeeld een eventuele voorkeurshouding worden afgeleid en het heuponderzoek wordt gedaan om vroegtijdig een heupafwijking op te sporen. 

Ontwikkelingsonderzoek

Bij dit bezoek aan het bureau kijkt de arts tijdens het ontwikkelingsonderzoek bijvoorbeeld of je kind met de ogen volgt, geluidjes maakt, het hoofd optilt in buikligging en naar de eigen handen kijkt. Dit laatste is een voorstadium van het grijpen en het ontdekken van het eigen lichaam. 

Zijn er aandachtspunten of heb je vragen? Dan bespreekt ze deze punten samen met je en adviseert je daarover of verwijst je door.

Vaccinaties

Aan het einde van de afspraak krijgt je kind twee prikvaccinaties en een drinkvaccin. Dit zijn vaccinaties die bescherming geven tegen de ziekten difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), hib-ziekte, hepatitis B en pneumokokkenziekte.  De prikken worden in het bovenbeen gegeven (1x links en 1x rechts).

Deze ziekten zijn juist voor heel jonge kinderen gevaarlijk. Daarom is het belangrijk zo snel mogelijk te vaccineren. Met 3 maanden werkt het immuunsysteem van je kindje al goed. 

Rota
Tijdens dit consult kunnen kinderen, geboren vanaf 1 januari 2024 een vervolg (drink)vaccin tegen het Rota-virus krijgen.
Heb je vragen over de vaccinaties, stel ze dan vooral aan de arts of de verpleegkundige. Op de pagina over vaccineren vind je ook meer informatie.

Aankleden & plannen nieuwe afspraak

De totale afspraak duurt ongeveer 20 minuten. Na de afspraak mag je je kind in de omkleedruimte weer aankleden. Met de assistente plan je vervolgens een nieuwe afspraak in. 

Vragen bij thuiskomst?

Heb je bij thuiskomst toch nog vragen of ben je die goede tip van de jeugdarts toch vergeten? Op deze website vind je onder opvoedvragen heel veel antwoorden op vragen. Daarnaast zijn wij 24 uur per dag, 7 dagen per week te bereiken via telefoonnummer 088 260 919. Mailen of appen met de jeugdverpleegkundige kan ook. Kijk in het groeiboekje of op de locatiepagina voor de contactgegevens.