Skip to main content

5 maanden

Jouw kind is ongeveer vijf maanden oud wanneer de volgende afspraak op het consultatiebureau staat gepland. Voorafgaand aan je bezoek krijg je een mail met de vraag om in Mijn Kinddossier een vragenlijst over je kind in te vullen.

Afspraak bij de jeugdverpleegkundige

Na het wegen en meten bij de assistente, komt de jeugdverpleegkundige jullie ophalen voor de afspraak. Als eerste komt de groeicurve van je kind aan bod. Vervolgens vraagt ze je hoe de combinatie werk en gezin (indien van toepassing) en het ouderschap gaat, hoe de reactie op de vorige vaccinatie was en hoe je kind slaapt en drinkt. Daarnaast geeft ze voorlichting over de ontwikkelingsfase die komen gaat zodat je weet wat je de komende periode kan verwachten. Heb je zelf vragen, kun je deze uiteraard ook stellen. Verder geeft de jeugdverpleegkundige extra informatie over voeding, slapen en tanden poetsen. 

TIP: Schrijf de vragen die je hebt vooraf op. Zo voorkom je dat je ze vergeet te stellen.

Lichamelijk onderzoek

Het lichamelijk onderzoek door de jeugdverpleegkundige is een kort onderzoek waarbij ze onder andere je kind op de buik legt en kijkt naar vorm van het hoofdje, de spreiding van de heupen en de kniehoogte. 

Ontwikkelingsonderzoek

Bij vijf maanden wordt er in principe geen ontwikkelingsonderzoek gedaan tenzij er tijdens de vorige afspraak aandachtspunten waren. 

Twee vaccinaties

Aan het einde van de afspraak krijgt je kind twee vaccinaties. De DKTP-Hib-HepB vaccinatie moet namelijk meerdere malen worden herhaald. Met vijf maanden krijgt je kind voor deze ziekten daarom opnieuw een prik. Deze vaccinatie beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio, hib-ziekte en hepatitis B. 

Op deze leeftijd is ook een tweede vaccinatie tegen pneumokokkenziekte nodig om de bescherming tegen deze ziekte op peil te houden. Pneumokokken zijn bacteriën die bloedvergiftiging, ernstige longontsteking, hersenvliesontsteking en doofheid kunnen veroorzaken. Het vaccin werkt tegen de meest voorkomende ziekmakende typen pneumokokken.

De prikken worden in het bovenbeen gegeven (1x links en 1x rechts).

Heb je vragen over de vaccinaties, stel ze dan vooral aan de jeugdverpleegkundige. Op de pagina over vaccineren vind je ook meer informatie.

Aankleden & plannen nieuwe afspraak

De totale afspraak duurt ongeveer 20 minuten. Na de afspraak mag je je kind in de omkleedruimte weer aankleden. Met de assistente plan je vervolgens een nieuwe afspraak in. Na de volgende afspraak is het ook mogelijk om afspraken zelf online in te plannen via Mijn Kinddossier. 

Vragen bij thuiskomst?

Heb je bij thuiskomst toch nog vragen of ben je die goede tip van de jeugdverpleegkundige toch vergeten? Op deze website vind je onder opvoedvragen heel veel antwoorden op vragen. Daarnaast zijn wij 24 uur per dag, 7 dagen per week te bereiken via telefoonnummer 088 260 919. Mailen of appen met de jeugdverpleegkundige kan ook. Kijk in het groeiboekje of op de locatiepagina voor de contactgegevens.