Skip to main content

Ines Donderwinkel lactatiekundige bij Yunio over borstvoeding

2-10-2020

"Het doet me goed als een moeder geniet van het geven van borstvoeding. Dat is waar het uiteindelijk om draait."

Ines Donderwinkel, 25 jaar en sinds 2016 jeugdverpleegkundige in Lochem, vertelt over haar rol binnen Yunio als lactatiekundige: “Sinds 4 jaar ben ik HBO verpleegkundige en ik had al lang de keuze gemaakt om mijn doel te richten op de jeugdgezondheidszorg. Ik weet nog dat ik ‘de borstvoeding’ zo’n mooi, maar ook moeilijk onderdeel van mijn werk vond. En dat terwijl het zo iets natuurlijks is! “

In 2018 startte Ines via Yunio de opleiding tot lactatiekundige, de expertise rondom borstvoeding.  “Sinds januari 2020 ben ik gecertificeerd en combineer ik mijn werk als jeugdverpleegkundige met mijn lactatiekundige taken binnen de organisatie.

Wat doe je als lactatiekundige?

“Een lactatiekundige helpt en ondersteunt wanneer er problemen of vragen zijn rondom borstvoeding en moedermelk. 

Het fijnste vind ik het werken met gezinnen, en alles wat daarbij komt kijken. Ik ben er niet alleen om problemen op te lossen, maar kijk vooral samen met de ouder naar wat goed voelt. Als ouder heb je vaak te maken met verwachtingen, vanuit jezelf en misschien ook wel vanuit anderen. Borstvoeding is daar meestal één van. En als dat nou niet lukt, of niet helemaal volgens je verwachting gaat, hoop ik mijn kennis (en al een beetje ervaring) in te kunnen zetten om te helpen. Het doet me goed als een moeder geniet van het geven van borstvoeding. Dat is waar het uiteindelijk om draait.”

En als dat nou niet lukt, of niet helemaal volgens je verwachting gaat, hoop ik mijn kennis (en al een beetje ervaring) in te kunnen zetten om te helpen.

Kan ik lactatiekundige zorg krijgen via Yunio?

“Lactatiekundige zorg wordt door een aantal zorgverzekeraars vergoedt uit de aanvullende verzekering. Het gaat daarbij voornamelijk om de zorg van vrijgevestigde lactatiekundigen. Vanuit Yunio hebben werken we samen met deze lactatiekundigen, en verwijzen we gezinnen naar hen door. Natuurlijk ben je als ouder vrij te kiezen voor een zorgverlener. Kijk hiervoor op www.nvlborstvoeding.nl.”

“Aangezien de lactatiekundige zorg op dit moment niet is ondergebracht bij de jeugdgezondheidszorg, pas ik mijn kennis en enthousiasme nu vooral toe in mijn dagelijkse werk als jeugdverpleegkundige. Ik verwijs zelf ook gewoon door naar een vrijgevestigde lactatiekundige wanneer ik dat nodig vind, maar dat betekent uiteraard niet dat ik niet opensta voor uitdagingen op gebied van borstvoeding.”

En hoe is je rol als lactatiekundige binnen Yunio?

“Bij Yunio ben ik mede verantwoordelijk voor het updaten en bijhouden van het borstvoedingsbeleid, het onderhouden van contacten met ons netwerk van lactatiekundigen en belangrijk: het scholen van onze eigen medewerkers. We scholen iedere jeugdarts en jeugdverpleegkundige zodat zij de juiste en meest recente kennis heeft om ouders te adviseren en te ondersteunen. En natuurlijk gaat de tijd snel, weten we steeds meer, of zijn bepaalde adviezen alweer ‘oud’. Daarom hou ik mijn kennis op peil, volg internationale (!) scholingen om bij te blijven, en uiteindelijk hoop ik dat ‘de borstvoeding’ net zo natuurlijk blijft als het nieuwe leven dat ik als jeugdverpleegkundige iedere dag weer mag aanschouwen.”