A-  A+
Ik wil direct naar Onze diensten
Ik wil persoonlijk advies Stel jouw vraag
Ik wil gericht zoeken Zoeken
Ik wil contact opnemen Contact

'Zorg voor jong en oud dichtbij en vertrouwd'

Yunio

Home-Start staat als een huis

28-01-2014

Het is feest bij Home-Start Achterhoek en Lochem. In deze gemeenten is Home-Start al 15 jaar actief en dat gaan we 2014 vieren!

In 15 jaar is Home-Start uitgegroeid tot een volwaardig programma en het maakt inmiddels deel uit van het aanbod voor opvoedondersteuning in de Achterhoekse gemeenten en Lochem. Er wordt ook samengewerkt met andere partners in opvoedondersteuning.Home-Start past meer dan ooit in de hedendaagse filosofie: als je jonge kinderen wilt steunen moet je hun ouders ondersteunen. Ervaren en getrainde vrijwilligers stimuleren ouders om moeilijke situaties het hoofd te bieden en uiteindelijk weer op eigen kracht verder te kunnen. De ouders hebben zelf de regie en bepalen waarbij en wanneer zij ondersteuning willen. Op die manier wordt het zelfoplossend vermogen van ouders aangesproken en bovendien wordt er ook samen gekeken of de eigen sociale omgeving behulpzaam kan zijn.

Doel is uiteindelijk om meer en ernstiger problemen in jonge gezinnen te voorkomen. Op dit moment zijn er 80 vrijwilligers die ondersteuning bieden binnen vele gezinnen. In deze 15 jaar zijn er ruim 500 gezinnen door vrijwilligers van Home-Start ondersteund voor een gemiddelde periode van 11 maanden. Elk gezin met minimaal één kind van zes jaar of jonger dat behoefte heeft aan een steuntje in de rug, kan bij Home-Start terecht. De vrijwilligers hebben ervaring met opvoeden en volgen voordat zij ingezet worden een voorbereidende cursus. Er zijn voor een ander, een luisterend oor en tijd geven aan ouder en kind geeft de vrijwilligers niet alleen voldoening maar verrijkt ook hun kijk op de samenleving.

Er zijn vijf coördinatoren werkzaam in de 9 gemeenten waar Home-Start wordt aangeboden. Zij zijn samen verantwoordelijk voor de aanmelding, kennismaking en evaluatiegesprekken met gezinnen. Ook werven, selecteren en trainen zij de vrijwilligers en begeleiden hen zowel individueel als in teamverband.

Home-Start is meerdere malen wetenschappelijk onderzocht. Daaruit is gebleken dat het welzijn bij ondersteunde ouders toeneemt. Er is een toename van positief opvoedgedrag. Ouders worden responsiever en sensitiever ten aanzien van hun kinderen en dit alles heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van kinderen. Bij vervolgonderzoeken is gebleken dat deze positieve effecten op langere termijn aanhouden.
Kortom: Home-Start staat als een huis!

Kijk voor informatie en aanmelding op www.yunio.nl of www.home-start.nl

Deel dit bericht
Facebook Twitter LinkedIn Mail