A-  A+
Ik wil direct naar Onze diensten
Ik wil persoonlijk advies Stel jouw vraag
Ik wil gericht zoeken Zoeken
Ik wil contact opnemen Contact

'Zorg voor jong en oud dichtbij en vertrouwd'

Yunio

Schippers wijzigt vaccinatieschema pneumokokken

02-12-2013

Voortaan krijgen baby’s drie vaccinaties tegen pneumokokken in plaats van vier. Dit heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten op advies van de Gezondheidsraad. De overheid biedt vaccinatie tegen ernstige  pneumokokkenziekte, zoals hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging en longontsteking,  aan binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).

Bij de invoering van de pneumokokkenvaccinatie, in 2006, is gestart met een schema waarin kinderen vier keer een prik kregen. Uit onderzoek blijkt dat het vaccin effectief is en dat er door die vaccinaties groepsbescherming is ontstaan. Daarom biedt een vaccin minder voortaan ook voldoende bescherming. De vaccins worden voortaan gegeven op de leeftijd van 6 tot 9 weken, 4 maanden en 11 maanden. De prik tegen pneumokokken die baby’s kregen als ze 3 maanden oud waren, vervalt.

De minister heeft het RIVM, als coördinator van het RVP, gevraagd zo snel mogelijk over te gaan op het gereduceerde vaccinatieschema. Inzet is om per direct over te gaan op het schema van drie vaccinaties voor de kinderen waarbij dit mogelijk is. Bij het eerstvolgende bezoek aan het consultatiebureau kunnen ouders informeren naar het schema dat voor hun baby passend is.

Informatie over de wijziging en wat dat voor uw kind betekent kunt u hier vinden.

 

 

Deel dit bericht
Facebook Twitter LinkedIn Mail