A-  A+
Ik wil direct naar Onze diensten
Ik wil persoonlijk advies Stel jouw vraag
Ik wil gericht zoeken Zoeken
Ik wil contact opnemen Contact

'Zorg voor jong en oud dichtbij en vertrouwd'

Yunio

Yunio zoekt vrijwilligers voor Home-Start

23-02-2012

Uitdagend en inspirerend vrijwilligerswerk doen? Iets voor jonge ouders betekenen en zelf verder groeien? Dan is Home-Start het project! Yunio zoekt vrijwilligers voor jonge gezinnen die behoefte hebben aan een steuntje in de rug. Soms gaat het niet zo goed in een gezin. Dan kan het een opluchting zijn als iemand tijd en aandacht heeft om te luisteren, of een handje te helpen bij het oplossen van praktische zaken. In zo’n situatie kan een vrijwilliger van Home-Start uitkomst bieden. De vrijwilliger bezoekt het gezin een dagdeel per week. Eind maart start er weer een cursus voor nieuwe vrijwilligers. Ook na de cursus worden de vrijwilligers begeleid door een professionele coördinator.

Wat houdt het vrijwillgerswerk in?
Ieder gezin heeft wel eens een periode dat het niet zo goed gaat. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn: ziekte, een moeilijk kind, kinderen met leer- of ontwikkelingsproblemen, financiële problemen, eenzaamheid, overbelasting. Ouders kunnen vastlopen of het gevoel hebben het niet meer aan te kunnen. Soms lossen spanningen vanzelf op, maar soms kan het teveel worden. De stap naar professionele hulpverlening is (nog) niet nodig, maar ondersteuning zou heel welkom zijn. Dan kan het een opluchting zijn als iemand tijd en aandacht heeft om te luisteren, of een handje helpt bij het oplossen van praktische zaken. Hulp van een buurvrouw of vriendin kan natuurlijk ook, maar wat als een gezin die goede buur helemaal niet kent of heeft en hun vrienden druk zijn met het werk? Een netwerk van vrienden, kennissen, buren of familie is niet altijd vanzelfsprekend. In een dergelijke situatie kan een vrijwilliger van Home-Start van grote betekenis zijn.

Hoe wordt de vrijwillger ingezet?
Vrijwilligers van Home-Start ondersteunen gezinnen met jonge kinderen, met minimaal één kind van zes jaar of jonger. Dus er kunnen ook meer kinderen in het gezin zijn of meerlingen. De vrijwilliger bezoekt het gezin een dagdeel per week. Elk gezin komt in aanmerking, ongeacht inkomen, nationaliteit, geloof of gezinssamenstelling. Een vrijwilliger kan veel tijd en aandacht geven op basis van gelijkwaardigheid. In overleg met de coördinator wordt bepaald hoe de laagdrempelige ondersteuning eruit gaat zien. De ondersteuning is gratis.
Aan vrijwilligers worden geen specifieke opleidingseisen gesteld. De filosofie is dat mensen een schat hebben aan ervaringen, bekwaamheden, deskundigheid en kennis. Maar bovenal beschikken over menselijke kwaliteiten zoals optimisme, zorgzaamheid, humor, vriendelijkheid en flexibiliteit. Home-Start gebruikt vooral deze kwaliteiten.

Professionele begeleiding
Vanaf eind maart 2012 krijgen de nieuwe vrijwilligers een korte cursus van vijf dagen in vijf opéénvolgende weken aangeboden, zodat zij goed voorbereid aan de slag kunnen.
Ook na de cursus worden de vrijwilligers ondersteund en begeleid door een professionele coördinator.

Zin in vrijwilligerswerk?
Voor wie graag iemand stimuleert en inspireert, zinvol bezig wil zijn, iets voor anderen wil betekenen biedt het vrijwilligerswerk bij Home-Start Yunio een enorme uitdaging. Wij zoeken vrijwilligers die medemensen willen steunen in moeilijke momenten maar ook vrijwilligers die praktische steun kunnen bieden. Home-Start biedt vrijwilligers voldoening, zelfontplooiing, werkervaring, gezellige contacten met andere vrijwilligers en een onkostenvergoeding.

Home-Start onderdeel van Yunio
Home-Start heeft een samenwerkingsverband met Yunio jeugdgezondheidszorg. Home-Start ondersteunt gezinnen in een groot deel van het werkgebied van Yunio in Oost-Gelderland.

Meer weten?
Voor informatie of aanmelding als vrijwilliger, maar ook als gezinnen ondersteuning willen, kan men contact opnemen met de coördinatoren van Home-Start Achterhoek, Lochem: Will Schippers, telefoon
06-22976506, e-mail t.staffhorst@yunio.nl  Patty Polman, tel: 06-20958457, e-mail p.polman@yunio.nl,  of via Yunio 0900-98 64 (10 ct/min), e-mail info@yunio.nl, www.yunio.nl.

Deel dit bericht
Facebook Twitter LinkedIn Mail