A-  A+
Ik wil direct naar Onze diensten
Ik wil persoonlijk advies Stel jouw vraag
Ik wil gericht zoeken Zoeken
Ik wil contact opnemen Contact

'Zorg voor jong en oud dichtbij en vertrouwd'

Yunio

Steungezin worden: Een ander gezin uit de brand helpen

Kleine moeite, groot plezier!
Werk, financiën, kinderen, familieperikelen... Veel ouders hebben wel eens moeite om alle ballen hoog te houden. Vroeger klopte je dan aan bij oma, of de buurvrouw hielp je uit de brand. Tegenwoordig zijn gezinnen steeds meer op zichzelf aangewezen. En dat terwijl je elkaar met een klein beetje aandacht al enorm kunt helpen. Ben jij dol op kinderen, en is het voor jou een kleine moeite om een kind uit de buurt eens van school te halen of mee te nemen naar de speeltuin om de hoek, waar je toch al naartoe wilde?

Mijn man en ik vangen 1x per 2 weken op dinsdagmiddag een meisje van 7 op. Mijn man haalt haar altijd uit school en we maken het gezellig. Aan het eind van de middag haalt de ene keer haar vader en de andere keer haar moeder haar op en drinken we vaak samen nog even een kop koffie en vertellen wij hoe de middag is gegaan. Wij vinden het fijn om echt iets te kunnen betekenen voor een gezin in de buurt”.

Laagdrempelig
De ondersteuning door een steungezin is geen hulpverlening. Een steungezin biedt ook geen nachtopvang, zoals een pleeggezin. Het zijn mensen – getrouwd of alleenstaand, met of zonder kinderen – die tijd en zin hebben om op vrijwillige basis een kind een dagdeel per week op te vangen in hun eigen thuissituatie, en zo een overbelast gezin ondersteunen. Dus geen bijzondere uitstapjes, maar gewoon een kopje thee na school of even naar de speeltuin om de hoek. De kinderen draaien een paar uur per week mee in een steungezin en kunnen zich zo positief blijven ontwikkelen. Uitgangspunt is maatwerk: wat heeft het gezin nodig en wat kan het steungezin bieden?

Wij zorgen voor een passende match waarbij vrijwilligheid en continuïteit belangrijke uitgangspunten zijn. Een pedagogische achtergrond is niet nodig, wel zoeken we mensen die ervaring hebben met kinderen én graag in een kind investeren.

Je kan steungezin worden door een dag of dagdeel per week of maand een kind op te vangen. Het kind krijgt bij jou/jullie rust, veiligheid en gezelligheid. Zo lang als het nodig is of jij het wenst. De ouders blijven altijd verantwoordelijk voor het kind.

Wat vragen we?
- Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) van alle inwonende gezinsleden (deze wordt vergoed).
- Bereidheid om deel te nemen aan 3-4 bijeenkomsten per jaar

Wat bieden we?
- Professionele ondersteuning
- Voorbereidende cursus van 2 dagdelen voor nieuwe steungezinnen
- Aantal bijeenkomsten waarin ervaringen uitgewisseld kunnen worden en een verdiepend thema wordt aangeboden.
- Vergoeding van de gemaakte reiskosten

Hoe werkt het?
Na aanmelding als vrijwilliger bij InHuis Steungezinnen bespreek je in een kennismakingsgesprek met de coördinator de werkwijze van InHuis, je motivatie, wensen en mogelijkheden. Wanneer je een partner hebt en inwonende kinderen, worden ook zij betrokken bij dit proces. Daarna volg je de cursus voor nieuwe steungezinnen. Dit draagt bij aan een goede voorbereiding en verrijking van je vrijwilligerswerk. Je ontvangt professionele begeleiding van de coördinator die bovendien regelmatig interessante themabijeenkomsten organiseert, waardoor je steeds verder kunt groeien in je vrijwilligerswerk. Tijdens de terugkombijeenkomsten wissel je ervaringen uit met de andere steungezinnen. Zo kun je van elkaar leren.

De eerstvolgende cursus voor vrijwilligers start in februari 2019.

Informatie en aanmelden
Heb je interesse en wil je graag een overbelast gezin uit de brand helpen? Neem contact op met één van de coördinatoren:
Madelon Misasa: 06 10 12 37 45
Dorien Luesink: 06 57 13 74 25
E-mail: inhuissteungezinnen@yunio.nl

Deel dit bericht
Facebook Twitter LinkedIn Mail