A-  A+
Ik wil direct naar Onze diensten
Ik wil persoonlijk advies Stel jouw vraag
Ik wil gericht zoeken Zoeken
Ik wil contact opnemen Contact

Stap voor stap vertrouwd met het geven van borstvoeding

Afbeelding: kraamzorg_4

Borstvoeding

Als je borstvoeding wil geven ben je bij Yunio in goede handen. Het borstvoedingsbeleid van Yunio voldoet aan internationale criteria. Onze medewerkers zijn uitgebreid geschoold in het begeleiden van borstvoeding en worden jaarlijks bijgeschoold op dit gebied.

Waarom borstvoeding
Ongeveer 80% van de vrouwen in Nederland geeft haar kindje na de geboorte borstvoeding; de meest natuurlijke manier van voeden. Onderzoek heeft uitgewezen dat borstvoeding de beste voeding is voor jouw baby om verschillende redenen:

  • Borstvoeding is de meest geschikte voeding.
  • Borstvoeding is licht verteerbaar.
  • Borstvoeding bevat antistoffen en heeft een gunstig effect op de hersen-, kaak- en spraakontwikkeling.
  • Borstvoeding is hygiënisch, altijd op de juiste temperatuur en van de juiste samenstelling.
     

Voor de eerste keer aanleggen
Soms is het best lastig om een baby voor de eerste keer borstvoeding te geven. Een aantal dingen werken in het voordeel van jou en jouw baby. Zo helpt het als er vanaf de bevalling tot en met de eerste voeding onafgebroken huid-op-huid-contact is tussen jou en jouw kind. Bovendien moet de baby liefst binnen een uur na de bevalling worden aangelegd, want dan is de baby alert en geïnteresseerd. Baby's onthouden vooral hun allereerste ervaring met het binnenkrijgen van voeding. Een prettige eerste ervaring bij drinken aan de borst is dus in het voordeel van moeder en kind.
Bovendien krijgt jouw kind direct het beschikbare colostrum (eerste melk) en dit werkt laxerend voor het kind. Zo wordt de taaie eerste ontlasting (meconium) makkelijker uitgescheiden. Na de eerste paar uur zal jouw kind waarschijnlijk lang gaan slapen en moet je goed letten op de kleine signalen dat jouw kind toe is aan een volgende voeding. De kraamverzorgende zal je helpen deze signalen te leren herkennen.

Rooming-in
Om jouw kind goed te leren kennen en om goed op voedingssignalen te kunnen letten, is het belangrijk dat jouw kind bij je in dezelfde ruimte is. Voordat je gaat bevallen, kun je al nagaan of je in jouw slaapkamer ruimte hebt of kunt maken om een bedje of wiegje te plaatsen.

Hoe vaak voeden?
Jouw kind mag, zeker in de eerste dagen, zo vaak en zo lang als hij wil aan de borst. De melkproductie wordt gestimuleerd met het principe van vraag en aanbod, dus hoe vaker er wordt aangelegd, hoe meer melk er zal zijn. Jouw kraamverzorgende zal je leren wanneer jouw kind wel en niet goed aan de borst drinkt.

Je zal merken dat jouw kind op sommige momenten van de dag vaak wil drinken en op andere momenten wat langer diep in slaap is. Hier naar kijken en er aan toegeven heet: voeden op verzoek. Als je vaak aanlegt is het niet zo erg als het eens niet zo goed lukt. Vlot na de bevalling aanleggen en vervolgens vaak voeden (acht tot twaalf keer per 24 uur) maakt de kans op ernstige stuwing en geelzien kleiner en de kans op een goede melkproductie groter.

Wij helpen jou om je voor te bereiden
Je kunt je op het geven van borstvoeding voorbereiden door een borstvoedingscursus te volgen. Informeer bij jouw verloskundige of jouw consultatiebureau welke cursussen er in jouw woonplaats worden georganiseerd. In de kraamtijd begeleiden jouw kraamverzorgende en verloskundige je bij het geven van borstvoeding, ook als het even tegenzit. Na de kraamtijd kun je terecht bij de artsen en verpleegkundigen van jouw plaatselijke consultatiebureau.
Daarnaast kun je contact opnemen met de vrijwilligersorganisaties La Leche League en de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk. Je vindt de adressen onderaan deze pagina.
De medewerker van Yunio neemt nog contact met je op en zal tijdens het kennismakingsgesprek ook stilstaan bij de informatie over borstvoeding. Zij geeft je dan ook folders hierover. Vragen en opmerkingen kun je bij haar kwijt, zij verwijst je zo nodig door.

Meer informatie over borstvoedingsbijeenkomsten, specialistische hulp bij borstvoeding en cafe's voor mama's en baby's vind je links bij 'Ook handig voor u?'.

Wil je meer weten over borstvoeding?
Kijk op www.borstvoeding.nl, www.borstvoeding.com of de website van het voedingscentrum voor meer informatie.

Wil je contact met een borstvoedingsorganisatie dan kunt je terecht bij:
Vereniging Borstvoeding Natuurlijk

Postbus 119
3960 BC Wijk bij Duurstede
Telefoon 0343-57 66 26
E-mail: info@borstvoedingnatuurlijk.nl
Website: www.borstvoedingnatuurlijk.nl

Stichting La Lèche League Nederland
Postbus 212
4300 AE Zierikzee
Telefoonnummer: 0111 - 41 31 89
E-mail: info@lalecheleague.nl
Website: www.lalecheleague.nl

Stichting zorg voor borstvoeding
www.zvb.borstvoeding.nl

Deel dit bericht
Facebook Twitter LinkedIn Mail