Skip to main content

100e steungezin - naoberschap in een Steungezin

05 juli 2023

23-2-2022

InHuis Steungezinnen heeft haar 100e gezin mogen verwelkomen. Het vrijwilligersproject van Yunio, waarbij kinderen uit een overbelast gezin een paar uur per week gezellig meedraaien in een steungezin, loopt al ruim drie jaar in zeven Achterhoekse gemeenten. "Voor overbelaste ouders is het heel fijn dat ze even ruimte krijgen."

Doordat kinderen er één keer per week even niet zijn, hebben overbelaste ouders de tijd voor zichzelf. Waardevolle tijd die ouders inzetten om op adem te komen of aan zichzelf te werken.   

Dat zich al 100 steungezinnen hebben aangemeld, is boven verwachting. “Het naoberschap in de Achterhoek is zo goed zichtbaar in dit project”, vertelt projectcoördinator Sietske van Fulpen, die zelf uit de regio Rotterdam komt en eerder een gelijksoortig project in die regio coördineerde. “Het is echt bijzonder te zien dat zoveel gezinnen iets willen betekenen voor andere gezinnen op deze manier.“

Over het project legt Sietske uit: “Voor de overbelaste ouders is het heel fijn dat ze even ruimte krijgen, in hun hoofd en in hun agenda. Voor de kinderen is het ook erg leuk dat ze in een ander gezin mee mogen draaien en die positiviteit daaruit mee krijgen.” Het project InHuis Steungezinnen voorkomt dat kleine problemen uitgroeien tot grotere. De inzet van een Steungezin is voor één jaar, met de mogelijkheid tot verlenging. 

Sietske ondersteunt samen met coördinator Dianne Siemerink de deelnemende steungezinnen. Dianne is eveneens bevlogen over het project: “Een kind knapt echt op van aandacht en vergeet deze positieve aandacht niet. Eén van onze vrijwilligers vertelde hoe ze zelf vroeger eens door de lerares mee naar huis was genomen om cake te bakken. 40 jaar later kijkt ze daar nog steeds vol warmte op terug. Dat gevoel wil ze delen met de kinderen van nu.” 

Steungezinnen worden begeleid door de twee coördinatoren van Yunio. In overleg worden gezinnen dan bij elkaar gebracht voor een kennismakingsgesprek. “Want,” zo vertelt Sietske,  “een goede klik tussen het vraag- en het steungezin is heel erg belangrijk. Het moet goed en vertrouwd voelen voor beide partijen: dat is dé basis voor een goede InHuis-koppeling.”   


Zelf een overbelast gezin uit de brand helpen?
Yunio is nog op zoek naar Steungezinnen. Neem contact op met Dianne Siemerink of Sietske van Fulpen via inhuissteungezinnen@yunio.nl of bel 06 - 82 65 61 13 / 06 82 06 33 19

Dit artikel delen

Naar het nieuwsoverzicht