Skip to main content

8 weken

Jouw kind is ongeveer acht weken oud wanneer je voor de tweede keer naar het consultatiebureau gaat. Voorafgaand aan je bezoek krijg je een mail met de vraag om in Mijn Kinddossier een vragenlijst over je kind in te vullen.

Wegen en meten op dezelfde manier

Ook wanneer je voor de tweede keer op het consultatiebureau komt, overhandig je bij binnenkomst het Yunio Groeiboekje aan de assistente. Daarna kleed je je kind weer tot op zijn luier uit en vervolgens gaat ook het wegen en meten op dezelfde manier als de eerste keer

Afspraak bij de jeugdverpleegkundige

Deze afspraak op het bureau is met dezelfde jeugdverpleegkundige die reeds bij jullie op huisbezoek is geweest. We streven ernaar om voor ieder kind gedurende zijn periode op het consultatiebureau één vaste jeugdverpleegkundige te hebben. Voordeel hiervan is dat de jeugdverpleegkunidge jullie goed leert kennen en de ontwikkelingen in het juiste perspectief kan plaatsen. Het kan natuurlijk voorkomen dat er door omstandigheden een keer een andere jeugdverpleegkundige een afspraak moet overnemen. De invaller zal in dit geval alles goed overdragen aan jullie vaste jeugdverpleegkundige.

Tijdens de afspraak bespreekt de jeugdverpleegkundige met jou de groeicurve van je kind. Verder vraagt ze hoe het met jou en je kind gaat. Ze vraagt met name naar de voeding, de ontlasting, het slapen en het huilen van je kind en het ouderschap. Daarnaast geeft ze voorlichting over de ontwikkelingsfase die komen gaat zodat je weet wat je de komende periode kan verwachten. Verder kun je uiteraard zelf ook vragen stellen en geeft ze nog extra informatie en adviezen over bijvoorbeeld voorkeurshouding, ontwikkeling en veiligheid. 

TIP: Schrijf de vragen die je hebt vooraf op. Zo voorkom je dat je ze vergeet te stellen.  

Lichamelijk onderzoek

De jeugdverpleegkundige voert een kort lichamelijk onderzoek bij je kind uit. Ze let bij deze afspraak voornamelijk op de activiteit, de fontanel, de voorkeurshouding en de symmetrie van je kind. 

Ontwikkelingsonderzoek

Wanneer een kind acht weken oud is, kijkt de jeugdverpleegkundige met name of je kind haar volgt met zijn ogen en of hij teruglacht. 

Zijn er aandachtspunten of heb je vragen? Dan bespreekt ze deze punten samen met je en adviseert je daarover of verwijst je door.

Mogelijk een vaccinatie

In bijzondere situaties en als moeder niet gevaccineerd is tegen kinkhoest tijdens de zwangerschap kan je kind al een eerste vaccinatie krijgen. De jeugdarts bespreekt dit met je.  Op de pagina over vaccineren vind je ook meer informatie.

Aankleden & plannen nieuwe afspraak

De totale afspraak duurt ongeveer 20 minuten. Na de afspraak plan je met de assistente een nieuwe afspraak in. 

Vragen bij thuiskomst?

Heb je bij thuiskomst toch nog vragen of ben je die goede tip van de jeugdverpleegkundige toch vergeten? Op deze website vind je onder opvoedvragen heel veel antwoorden op vragen. Daarnaast zijn wij 24 uur per dag, 7 dagen per week te bereiken via telefoonnummer 088 260 919. Mailen of appen met de jeugdverpleegkundige kan ook. Kijk in het groeiboekje of op de locatiepagina voor de contactgegevens.