Skip to main content

Borstvoeding

Borstvoeding is de ideale voeding voor je baby. Borstvoeding beschermt je baby tegen ziekten, is licht verteerbaar en bevat alle voedingstoffen die je baby de eerste maanden nodig heeft. Alleen extra vitamine D en K moeten nog worden toegevoegd. Moeder en kind zijn een perfect koppel voor borstvoeding! Hormonen en reflexen zorgen ervoor dat het aanbod van de moeder wordt afgestemd op de vraag van de baby. Veel ouders zijn bang dat hun baby niet genoeg drinkt. Wees gerust, die angst is vaak onterecht. Een baby neemt wat hij of zij nodig heeft. 

Borstvoeding en de groeicurves

Baby’s die borstvoeding krijgen, groeien in de eerste maanden vaak meer in gewicht  dan baby’s die kunstvoeding krijgen. Dit is normaal en neemt vaak weer af na ongeveer 4 maanden. Op het consultatiebureau maken we gebruik van de groeicurves van TNO (gebaseerd op de populatie in Nederland). Via MijnKinddossier kun je de gegevens zowel in de TNO- als de WHO-curve zien. De WHO groeicurve is gebaseerd op borstgevoede kinderen.

Je voedt je baby het liefst op verzoek. Op die manier leert je baby zelf wanneer hij verzadigd is en raakt je melkproductie volledig afgestemd op de behoeftes van je baby.

Wil je meer weten over borstvoeding

Iedere jeugdverpleegkundige en jeugdarts bij Yunio is geschoold in het geven van ondersteuning en advies bij borstvoeding. Wanneer er meer nodig is, kan worden doorverwezen naar een lactatiekundige in de regio. Je kunt bij je zorgverzekering navragen of je hiervoor een vergoeding kunt krijgen.

Via deze website vind je alle lactatiekundigen die werkzaam zijn in jouw regio. Je kunt zelf een consult aanvragen, een verwijzing is niet nodig.

Yunio vindt het belangrijk dat iedere moeder, waar dan ook, borstvoeding kan geven aan haar kind. Onze locaties en medewerkers zijn borstvoedingsvriendelijk. Je kan voeden op onze locaties en dat kan eventueel in een afgesloten ruimte als je dat prettiger vindt. Vraag ernaar.

Meer weten? Vraag advies aan je jeugdverpleegkundige of ga naar de informatie van GroeiGids over over borstvoeding 

Meer over borstvoeding

Bekijk de vierdelige miniserie van het Voedingscentrum


Borstvoedings-organisatie La Leche League

Borstvoedingorganisatie La Leche League is een organisatie van moeders voor moeders. La Leche Leaue is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie met vrijwilligsters in zo'n 65 landen en wordt wereldwijd gezien als autoriteit op het gebied van borstvoeding en moeder-tot-moeder-support.

Tips van het voedingscentrum

In het begin kan het geven van borstvoeding nog een zoektocht zijn. Er is veel hulp en informatie beschikbaar. Het voedingscentrum zet ook alle handige tips en links op een rij.