Skip to main content

Hielprik

In de eerste week na de geboorte van je kind worden enkele druppels bloed afgenomen uit de hiel van je kind. In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal ernstige, zeldzame aangeboren ziektes. De hielprik maakt duidelijk of jouw kind één van de zeldzame aangeboren ziektes heeft waarop is gescreend. Het is belangrijk dat deze ziektes snel na de geboorte worden ontdekt. Een snelle opsporing van deze ziektes kan zeer ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je kind voorkomen of beperken.

Geboorteaangifte binnen 3 dagen, hielprik op tijd

Wanneer je de aangifte van de geboorte van je kind bij de gemeente binnen 3 dagen hebt gedaan, weet je zeker dat de hielprik op tijd gebeurt (binnen 3-7 dagen). Je hoeft hier dan als ouder verder niets voor te doen. 

Door wie wordt de hielprik afgenomen?

De hielprik zit in het dienstenpakket van Yunio maar wordt uitgevoerd door jouw eigen verloskundige. Zij komt bij je thuis om de hielprik bij je kind af te nemen. Zijn jullie nog in het ziekenhuis? Dan voert de verpleegkundige in het ziekenhuis de hielprik uit. 

Deelname hielprik is vrijwillig en kostenloos

Deelname aan de hielprik is vrijwillig. Voordat de hielprik wordt uitgevoerd, wordt eerst je toestemming gevraagd. Meedoen aan de hielprik is gratis.