Skip to main content

Het werken is in deze tijd heel anders

Iedereen moet zoveel mogelijk thuiswerken, zo luidt het advies van onze minister. Ik kijk om mij heen en denk hoe dan?

Met twee kinderen op het Voortgezet Onderwijs en  1 op het MBO, zijn alle laptops thuis bezet, de kinderen zoeken hun eigen plek, dus ook de keukentafel. Kortom thuiswerken? Dat wordt het niet. Lang hoef ik niet te denken want de plaats waar ik woon heeft ook een prettig Consultatiebureau waar ik prima kan zitten om in een rustige omgeving mijn werk te doen. De werkdag begint zoals vaak om acht uur. Vaak begin ik met lezen van de mail, de Corona-nieuwsbrief, overleg met mijn collega (wat heb jij in je agenda, bijzonderheden nieuwsbrief etc.) Een belangrijke vraag is: Hoe gaat het met je, red je het?

Zijn de dingen normaal vanzelfsprekend, nu moet je eerst nadenken of het wel kan, mag, zin en nut heeft.

Het werken is in deze tijd heel anders, het vraagt een andere manier van kijken, doen en handelen. Zijn de dingen normaal vanzelfsprekend, nu moet je eerst nadenken of het wel kan, mag, zin en nut heeft.

Ik begin met de voorbereiding van het bureau, wie komen er, wie moeten komen en wie moeten er gebeld worden? Als dat duidelijk is kijk ik of er voldoende ruimte is in tijd en ruimte tussen de kinderen die moeten komen zodat ouders niet met elkaar in aanraking komen. Is dat wel zo dan pas ik de tijden aan.

Alle ouders worden voor het bureau gebeld om uit te leggen wat ik van ze verwacht en wat zij van ons kunnen verwachten. Daarnaast vraag ik of ouders middels beeld of alleen geluid gebeld willen worden of niet. Niet alle ouders vinden beeldbellen prettig. Tijdens het bellen komen er appjes binnen van ouders met vragen. Deze ouders bel ik om antwoord te geven op de vragen.
Huisbezoeken bellen we ook af, tenzij er drindengde aanleidingen zijn en dan volg ik een stappenplan voordat ik op huisbezoek ga. Er mag dan maar 1 ouder thuis zijn en die mag ook niet ziek zijn.

Maar wat doen we met onze kwetsbare gezinnen, kinderen met een tragere ontwikkeling, hoe houden we daar contact mee? 
Naarmate de periode langer duurt, vinden we ook daar oplossingen voor. Zo kabbelt de dag verder en ga ik na een dag “anders" werken naar huis.

Thuis wacht een gezin, nog eventjes huiswerk bekijken, helpen met vragen en de volgende dag voorbereiden. Dat is werken in Coronatijd in de zorg voor de allerkleinsten.