Skip to main content

Vertel eens...Laura te Welscher..

Met een goede taal ontwikkeling, hebben kinderen betere kansen.

Al meer dan 10 jaar is het project Kindertaalcoach in Winterswijk een succes. In januari 2021 ging het project ook in de gemeente Aalten van start. Laura te Welscher is een van de eerste Kindertaalcoach-vrijwilligers in de gemeente Aalten. 

In 2020 gaf ze zich al op als vrijwillige Kindertaalcoach. Nog maar 28 jaar jong, dacht ze veel na over hoe ze van betekenis kon zijn voor andere mensen en een maatschappelijk steentje bij kon dragen, naast haar vaste baan. Via een medewerker van Yunio hoorde Laura van het vrijwilligerswerk als Kindertaalcoach en ze had er direct een goed gevoel bij: “Ik ben altijd erg geïnteresseerd geweest in andere culturen en vind het erg leuk om van daarvan te leren. De rol van Kindertaalcoach is daarom zó mooi. Een schitterende combinatie van actief omgaan met kinderen, andere culturen en op informele wijze bezig zijn met taal; want ik ben geen juffrouw, en wil dat ook beslist niet zijn,” vertelt de jonge vrijwilligster.

Een schitterende combinatie van actief omgaan met kinderen, andere culturen en op informele wijze bezig zijn met taal; - Laura te Welscher - Kindertaalcoach

Sinds april komt Laura wekelijks een paar uurtjes in de week bij Naíma, een 4 jarig meisje uit een Syrisch gezin. Laura helpt Naíma om de Nederlandse taal beter te leren, zodat ze ook op school de taal sneller kan begrijpen. Maar eerst woonde Laura de introductiecursus voor vrijwilligers bij;  drie ochtenden waarin coördinatoren van Yunio nieuwe vrijwilligers voorbereiden op het werk als Kindertaalcoach. Tijdens die introductiecursus kwamen onder andere de interculturele verschillen aan bod die ze in de praktijk tegen zou kunnen komen. “Het was ook interessant om te horen hoe ervaren Kindertaalcoaches hun verhaal vertelden, en leerzaam. Tegelijkertijd zette het me ook aan het twijfelen of het wel wat voor me was,” lacht Laura, “maar ik ben blij dat ik het toch doorgezet heb. Het voelt nu alsof ik al heel lang bij deze mensen kom. Ze zijn super gastvrij en ik ben erg welkom. Er is gewoon een klík.”

Op de vraag wat het precies inhoudt om Kindertaalcoach te zijn, antwoordt Laura: “We maken vooral veel plezier. In het begin was het even een beetje onwennig en nieuw, maar Naima heeft er inmiddels ook zelf ook zoveel plezier in: wanneer ik binnenkom kan ze niet wachten om met bijvoorbeeld taalkaarten te spelen.  Het is fijn om dit te kunnen doen voor Naima, én haar gezin.”   

Nieuwe vrijwilligers zijn welkom om aan de slag te gaan.

“Tijdens de cursus had ik even een moment dat ik twijfelde of het wel iets voor mij was. Dat gevoel verdween op het moment dat ik het Naima en haar gezin ontmoette; ik merkte dírect dat het goed zat!” vertelt de enthousiaste vrijwilligster over het gezin waaraan ze werd gekoppeld. 

“Ik raad nieuwe, potentiële vrijwilligers die twijfelen aan om in gesprek te gaan met een coördinator: Ook al twijfel je; dan kom je er vast achter of het wel, of niet, iets voor je is! ” concludeert Laura.  


Verhaal in het kader van de Week van de Opvoeding 2021