Skip to main content

Opleiding tot Jeugdarts

Iets voor jou?

Ben jij sociaal, sensitief en kun je goed contact maken met kinderen en gezinnen? Ligt jouw persoonlijke interesse bij de preventie en de toegevoegde waarde hiervan op de ontwikkeling van een kind?
Vind je het leuk om te werken in een multidisciplinair team? Kun je goed plannen en heb je een goed gevoel voor het analyseren van problemen? Als je op al deze vragen "ja" hebt geantwoord, dan is de opleiding tot Jeugdarts mogelijk iets voor jou!

De Jeugdgezondheidszorg ziet (bijna) alle kinderen van 0 tot 4 jaar in Nederland. Preventie, gezondheidsbevordering en vroegsignalering zijn belangrijke thema's. De Jeugdarts is de specialist in de ontwikkeling van het kind en is in staat om zorgen rondom ontwikkeling of gedrag van een kind te duiden.
Dit en meer leer je tijdens de opleiding tot Jeugdarts. 

Wat heb je nodig om Jeugdarts te worden? 
Om Jeugdarts te worden, heb je allereerst een registratie als basisarts nodig. De vervolgstap kan een introductiecursus JGZ 0-19 jaar zijn en daaropvolgend de profielopleiding Jeugdgezondheidszorg. 
De profielopleiding Jeugdgezondheidszorg is onderdeel van de medische vervolgopleiding Maatschappij + Gezondheid (1e fase M+G). De opleiding duurt in principe twee jaar, maar de praktijkopleiding wordt afgestemd op de omvang van jouw dienstverband. Bij een parttime aanstelling doe je er dus langer over. 
Deze eerste fase rond je af met een KNMG-registratie in het profiel Jeugdgezondheidszorg en kun je als Jeugdarts aan de slag. 
Na afronding van de 1e fase kun je eventueel ook nog doorstromen naar de 2e fase van de opleiding (deze duurt in principe ook twee jaar, afhankelijk van de omvang van jouw dienstverband).
In deze 2e fase ga je, naast de functie van Jeugdarts, meer aan de slag met het beleid en management van een organisatie. Zodra je deze 2e fase ook hebt afgerond, krijg je de registratie tot arts Maatschappij + Gezondheid. Voor meer informatie:  https://www.artsmg.nl/solliciteren

Hoe kom je in opleiding?

Wil je solliciteren naar een opleidingsplek? Dat kan!  

Er is een landelijke selectieprocedure die door stichting SOGEON wordt gecoördineerd. Elk jaar zijn er twee sollicitatieprocedures die van start gaan op 1 februari en op 1 augustus. Zowel basisartsen als artsen met meerdere jaren werkervaring mogen solliciteren.
Solliciteren naar een opleidingsplek kan via de online sollicitatiemodule van SOGEON, zie www.artsmg.nl/solliciteren.   
Als Aios in deze profielopleiding kom je in dienst van SBOH. SBOH is de landelijke werkgever en voor meer informatie over salaris en arbeidsvoorwaarden kun je terecht op sboh.nl.
Als je gaat solliciteren, dan kun je ervoor kiezen om Yunio aan te geven als voorkeursinstelling. Yunio is samen met de GGD-NOG een erkende opleidingsinstelling en samen begeleiden we jaarlijks meerdere artsen die de opleiding tot Jeugdarts volgen.
 
Als je meer informatie wilt over Yunio als opleidingsinstelling, dan kun je contact opnemen met Daniëlle Nijeboer, 06-10785638.