Skip to main content

De kindertaalcoach van Yunio

15-1-2020

Els van Hal , 59 jaar, is een van Yunio’s meest doorgewinterde Kindertaalcoaches. Al ruim 7 jaar werkt ze als vrijwilliger met jonge kinderen die van oorsprong geen Nederlands spreken. Als Kindertaalcoach helpt Els een peuter of kleuter spelenderwijs met de Nederlandse taal.

Daardoor heeft het kindje een betere taalontwikkeling en zo min mogelijk achterstand als hij of zij naar de basisschool gaat. Ze vertelt graag over haar roeping en hoe ze deze heeft gevonden. “Ik ben echt dol op kinderen. Ooit heb ik de opleiding tot kleuterleidster gedaan, maar op het moment dat ik vanuit Brabant hiernaartoe verhuisde, lange tijd geleden, was daar voor mij geen werk in te vinden”, vertelt Els. “Ik belandde uiteindelijk in de zakelijke dienstverlening. Al jaren dacht ik na over vrijwilligerswerk, maar dat kwam niet tot iets concreets. Inmiddels heb ik me laten omscholen tot docent NT2 (Nederlands als tweede taal, dus niet als moedertaal) en geef nu les aan volwassenen die inburgeren in Nederland. Totaal iets anders, maar het past beter. Ik heb echt iets met de Nederlandse taal.”

Die wens om met kinderen te werken en ze te helpen is altijd gebleven. “In het Achterhoek Nieuws stond destijds een oproep voor Vrijwillige Kindertaalcoach en ik wist het meteen. Dit is het! De combinatie van kinderen, taal en andere culturen spreekt me bijzonder aan. En dat vind ik allemaal terug in dit vrijwilligerswerk.”

De combinatie van kinderen, taal en andere culturen spreekt me bijzonder aan. En dat vind ik allemaal terug in dit vrijwilligerswerk.

Taal zit in alles

De Kindertaalcoach leest niet alleen boekjes met een kind, legt Els uit. Het moet vooral leuk zijn. “Taal zit in alles. Dus alles kan, en niets moet van mij. Als het voor het kindje fijn en leuk is, is het goed. Ik ga op speelse manier met taal aan de slag door bijvoorbeeld kinderliedjes, spelletjes, aanwijzen en benoemen, speelgoed en zeker ook boekjes.”

Na zeven jaar komt Els inmiddels bij een vijfde kindje; Nida van twee jaar. Het gezin komt uit Turkije en wekelijks komt ze 1,5 a 2 uur langs. Niet alleen om Nida nog meer gewend te laten raken met het Nederlands, maar ook om het gezin daarbij te helpen. Ik stimuleer niet alleen het kindje, maar ik praat ook met haar ouders over hoe zij Nida Nederlands aan kunnen bieden, zoals Nederlandse TV of boekjes.” Maar ik geef geen les, en ik ben zeker geen juffrouw. Het moet leuk zijn en vooral niet schools!”

Een verrijking om veel voor een ander te betekenen

Els is erg enthousiast over haar baan als vrijwillige Kindertaalcoach. “Het is een verrijking om zoveel voor een ander te kunnen betekenen en om een klein deel van hun leven uit te mogen maken. Ik leer veel van de verschillende gezinnen en ben altijd zó welkom. De gesprekken die we voeren vanuit de verschillende achtergronden en normen, zijn werkelijk inspirerend. En vooral de gastvrijheid waarmee een gezin me ontvangt is heel bijzonder. Ik word zelfs uitgenodigd voor verjaardagen. Zo leuk!”