Skip to main content

Het is zo dankbaar om van betekenis te kunnen zijn. Rianne Geerligs, vrijwilliger Inhuis Steungezinnen

2-7-2020

“Als leerkracht op een basisschool heb ik al veel verschillende kinderen in mijn klas gehad. En met veel kinderen gaat het natuurlijk heel erg goed, maar ik zie ook kinderen die het thuis moeilijker hebben”, vertelt Rianne Geerligs, vrijwillige Steunouder bij Inhuis Steungezinnen van Yunio. 

Ik zou ze allemaal wel willen helpen en een warm thuis geven

“Ik ben altijd bijzonder geraakt door kinderen uit bijvoorbeeld pleeggezinnen. Ik zou ze allemaal wel willen helpen en een warm thuis geven, maar dat gaat helaas niet”, vertelt Rianne, 38 jaar en alleenstaande moeder van twee kinderen. “Toch vond ik, voor nu, het pleegouderschap een te hoge drempel als moeder alleen. In de krant las ik een stuk over de InHuis Steungezinnen. Na een persoonlijke kennismaking en een korte introductiecursus blijkt dit voor mij de perfecte manier om van betekenis te kunnen zijn voor die kinderen en die ouders bij wie er even wat ruimte en lucht in het gezin nodig is.” 

Rianne is sinds oktober 2019 steunouder van een 3-jarig jongetje uit haar woonplaats die ze een keer per week een ochtend onder haar hoede neemt. “Het is zo dankbaar om hem elke donderdagochtend weer stralend voor de deur te zien staan en dat hij ‘He Ianne’ uitroept met een grote glimlach om zijn mond. Hij heeft het echt heel erg naar zijn zin en geniet volop van de één op één aandacht die hij hier krijgt“, vervolgt Rianne. “En dat geeft me heel veel voldoening.” 

Corona

“Door de coronamaatregelen was het tijdelijk niet meer mogelijk om dit ventje op te vangen. We hebben wel contact gehad en een kleurplaatje gebracht, maar dat is niet hetzelfde. Gelukkig zijn deze regels versoepeld en mag hij inmiddels weer komen. En het was direct weer heel vertrouwd. Het is ontzettend leuk om samen met hem weer lekker te tekenen, te kleien en te wandelen. We doen geen bijzondere uitstapjes, het zijn juist de kleine dingen die het bijzonder maken.” 

“Het is echt heel fijn om op deze manier van betekenis te kunnen zijn voor een ander. Soms woon je zo dicht bij elkaar, maar heb je niet in de gaten dat een ander gezin wel wat extra lucht kan gebruiken. Door één keer in de week dit jongetje een paar uur op te vangen, heeft zijn moeder even ruimte voor zichzelf en kan ze zich weer even opladen. Want een uitgeruste moeder is een fijnere moeder, daar ben ik van overtuigd”, besluit Rianne. “Fijn dat ik dat voor haar kan doen en fijn dat het haar zo helpt.”