Skip to main content

Griepprik tijdens de zwangerschap

Pasgeboren baby's hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden van griep. In de eerste maanden zijn baby's kwetsbaarder. De griepprik geeft je baby al antistoffen mee tegen de griep via de placenta. Zo is je baby meteen beschermd na de geboorte, en jij ook.  De griepprik is jaarlijks beschikbaar in de periode van 15 oktober tot 1 maart.

Klik hier om de griepprik aan te vragen


Waarom vaccineren?

Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus. Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Je krijgt plotseling hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn en koude rillingen. Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden. Pasgeboren baby’s hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden van griep. Als de moeder tijdens de zwangerschap de griepprik krijgt, heeft de baby minder kans om de griep te krijgen. (bron: Rivm)

Wanneer aanmelden

Ben je tussen 15 oktober en 1 maart 22 weken of langer zwanger?  Dan kun je de griepprik halen bij het consultatiebureau bij jou in de buurt. Aanmelden doe je bij voorkeur na de 20 wekenecho. Na het versturen van het formulier ontvang je binnen 2 a 3 werkdagen een ontvangstbevestiging in je mail. 

Welke bescherming biedt het aan mijn kindje?

De antistoffen die jij aanmaakt na het krijgen van het vaccin, geef je via de navelstreng door aan je kindje. Daarmee is jouw kindje direct na de geboorte al beschermd, en jijzelf ook. 

Is de griepprik veilig voor zwangeren en baby's?

Ja, de griepprik is veilig. Vaccinatie in de zwangerschap leidt niet tot complicaties of andere negatieve gevolgen voor de zwangere vrouw of de baby.

Welke bijwerkingen kan ik verwachten van het vaccin?

Milde bijwerkingen zoals roodheid, zwelling of pijn op de plaats waar is geprikt. Daarna zijn de meest voorkomende reacties spierpijn en een algeheel malaisegevoel. Lees verder...

Bron: RIVM