Skip to main content

Vijf jaar InHuis Steungezinnen: Een sterk staaltje Achterhoeks Naoberschap

In november viert InHuis Steungezinnen haar 5 jarig bestaan: een lustrum vol naoberschap, onderlinge steun en toewijding voor het vrijwilligerswerk.

Onder de naam InHuis Steungezinnen, onder professionele begeleiding van coördinatoren van Yunio, hebben vrijwilligers in maar liefst 8 gemeenten in de Achterhoek zich ingezet.  Sinds dit jaar opereert het project ook nog eens in de gemeente Zutphen en Lochem onder de beweging van #Opladers.

"We zijn erg trots op deze mijlpaal," aldus Dianne Siemerink, coördinator van het project. Vijf jaar geleden begonnen we met volle overtuiging vrijwilligers en gezinnen te werven en we hadden het volste vertrouwen dat het een succes zou worden en van toegevoegde waarde zou zijn voor gezinnen. Die toegevoegde waarde hebben we sindsdien keer op keer waargemaakt.

Hoe werkt InHuis Steungezinnen?

Binnen het InHuis Steungezinnen-project opent een vrijwillig steungezin (twee)wekelijks een dag(deel) hun deur voor een of meerdere kinderen uit een ander gezin. Dit biedt ouders waardevolle ademruimte en tijd om aan zichzelf te werken. Een Steungezin biedt geen bijzondere uitstapjes, maar gewoon een kopje thee na school en meedraaien in het gezin.
 

Wat brengt de toekomst?

Volgens Dianne Siemerink is vijf jaar slechts het begin: "We hebben gemerkt dat ons project  InHuis Steungezinnen de afgelopen jaren steeds beter wordt gevonden door nieuwe vrijwilligers, ouders, ondersteuningsteams van de gemeenten en andere hulpverleningsinstanties. Onze ondersteuning is laagdrempelig en we groeien. En dat is precies wat we willen: nog meer gezinnen ondersteunen."

Dianne geniet ook van het bijeenbrengen van gezinnen: "Het meest bijzondere moment is wanneer ik een steungezin kan koppelen aan een gezin dat ondersteuning nodig heeft, en er meteen een gevoel van vertrouwdheid ontstaat, vaak al binnen de eerste minuten."

 

De sleutel tot succes? 

“De klik tussen gezinnen,” vertelt Dianne beslist. “Het vertrouwen dat ouders hebben om hun kinderen toe te vertrouwen aan nieuwe mensen, en het goede gevoel van het steungezin. Dat is waar we naar streven, en dat is wanneer we weten dat we impact hebben. We geven overbelaste gezinnen ruimte door noaberschap, zodat ouders aan zichzelf kunnen werken en we voorkomen dat hun emmer overloopt.”

 

Renee en Irma Kolstee zijn zelf een steungezin: “Er zijn zoveel kinderen die hulp nodig hebben, en om daar een steentje aan bij te dragen, voelt voor ons als een relatief kleine inspanning en een kleine moeite. En we hopen eigenlijk daarmee dat een kind of een gezin dat hulp nodig heeft, dat we daar een klein beetje aan kunnen bijdragen. Het geeft heel veel voldoening als je het gevoel hebt dat je kunt bijdragen. En dat je een leuke middag kunt hebben samen.”

 

Zelf Steungezin worden?
Diploma’s zijn niet nodig maar wel een oprechte affiniteit met kinderen. Interesse? Mail naar inhuissteungezinnen@yunio.nl, bel 06- 82063319 of ga naar deze infopagina en draag als Steungezin bij aan Achterhoeks Naoberschap.