Skip to main content

Elles is vrijwilliger bij Home-Start ''Wanneer ouders stralen is het goed''

Als moeder van twee tieners is Elles Nienhuis een actieve, bezige bij. Toch maakt ze graag tijd om vrijwilliger te zijn bij Home-Start. “Leuk dat je je eigen opvoedervaring in kan zetten om iemand te helpen.”

Elles Nienhuis, vrijwilligster bij Home-Start, liep al langere tijd rond met het gevoel iets te willen betekenen voor een ander. Niet alleen een keer oppassen of een boodschapje doen, maar iets groters, gericht op een probleem of situatie. Elles is 45 jaar en staat midden in het leven. Haar werk combineert ze sinds begin 2020 met een vrijwilligersbaan bij Home-Start. 

“Op mijn werk als verpleegkundige op een Kinder -, en neonatologieafdeling in het ziekenhuis zie ik soms jonge gezinnen voorbij komen, die ik zo graag ook zou willen helpen nadat ze uit het ziekenhuis ontslagen zijn. Gezinnen waarvan je weet dat ze erg geholpen zouden zijn als er thuis ook iemand regelmatig een blik achter de deur zou werpen, mee zou denken of zou adviseren. Dat gevoel van ‘willen helpen’ achtervolgde me al jaren”, vertelt Elles. ““Nu onze kinderen wat ouder zijn en ons eigen gezin op orde is, was ik enorm gemotiveerd om de stap naar vrijwilligerswerk eindelijk te maken. Thuis heb ik er met mijn man en kinderen veel over gesproken en gebrainstormd. Willen we dan ons huis openstellen voor crisisopvang? Of eerst maar eens buitenshuis helpen? Dat laatste was voor nu de conclusie en daarom heb ik me aangemeld bij Home-Start.“

Vrijwilligerswerk in coronatijd

Elles startte begin 2020 aan de vrijwilligerscursus van Home-Start. Maar daarna volgde al snel de eerste lockdown vanwege corona. Nederland sloot de scholen en horeca en de druk op de zorg was hoog. Ook de ondersteuning door vrijwilligers werd tijdelijk ‘on hold’ gezet. Toch werd Elles in april gekoppeld aan Stephanie. Want Stephanie was hoogzwanger en zat met de handen in het haar. 

Eerste koppeling

Stephanie, een jonge vrouw van 26 jaar, bevond zich in een ingewikkelde situatie en was via een Maatschappelijk Werker bij Home-Start terecht gekomen. Ze had een hoofd vol vragen over de zwangerschap, het moederschap, opvoeding en het huishouden en piekerde daar maar over door. Nienke Wolsink, coördinator bij Home-Start koppelde Stephanie en Elles ondanks de lockdown aan elkaar; noodgedwongen helemaal digitaal. 

 

“Dat vond ik best onwennig in het begin. Want ik sprak toch met iemand die dan mijn adviezen maar aan ‘moest’ nemen, me in vertrouwen nam en dat terwijl ze me nog nooit gezien had. Da’s toch gek? Gelukkig went het wel,” concludeert Elles, “en konden we elkaar na twee maanden persoonlijk ontmoeten, op 1,5 meter dan wel. Dat is toch wel veel fijner en persoonlijker“, vindt de goedlachse Elles.

 

 

Leuk is dat ik mijn eigen opvoedervaring in kan zetten om Stephanie te helpen. Dat helpt echt.

Eigen opvoedervaring

Elles denkt iets te kunnen betekenen voor Stephanie: ”Ik heb haar heel veel praktische tips gegeven. Van die dingen die je aan je moeder zou kunnen vragen of aan een andere ouder. Over voeding bijvoorbeeld, of het huishouden of het dagprogramma. Maar misschien heb ik haar wel nog meer de bevestiging gebracht dat ze het heel goed doen samen en dat ze het allemaal wel weet. En dat ze het juiste doet. En ik heb met wat praktische zaken meegekeken en meegedacht, zoals de kinderopvang. En ook andere vragen waar ze mee rondliep. Leuk is dat ik mijn eigen opvoedervaring in kan zetten om Stephanie te helpen. Dat helpt echt.” 

Stralende ouder, stralende vrijwilliger

“Het geeft echt zoveel voldoening om na een bezoek of een gesprek weer te denken: ooh, wat stralen ze weer”, vindt ze. “Het zijn echt de kleine dingen die het doen. Alleen al aanwezig zijn, het luisterende oor bieden en bevestigen dat het goed gaat”, vertelt de energieke Elles. “Ik ben zo blij voor ze dat het goed gaat en dat ze zich gesterkt voelen. Wanneer ouders stralen is het goed, daar krijg ík zoveel energie van.”

Informatie aanvragen of aanmelden als vrijwilliger?

Wil jij, net als Elles, ook jouw opvoedervaring inzetten om een steun in de rug te zijn voor een andere ouder? Wil jij helpen iemand zekerder te laten voelen van zichzelf en ondersteunen met praktische (opvoed)adviezen?
 

Meld je dan aan als vrijwilliger. Informatie opvragen kan ook 

Kijk op de website