Skip to main content

De Autonome Professional bij Yunio

21 juli 2022

21-7-2022

Op 20 april 2022 kwamen de Jeugdverpleegkundigen van Yunio bij elkaar om de Richtlijn Autonome Professional te ondertekenen. 
Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het prachtige Welgelegen te Groenlo kwamen Jeugdartsen, Jeugdverpleegkundigen, consultatiebureau-assistenten en andere medewerkers van Yunio samen om hiervan getuige te zijn. 
De aanleiding van het schrijven van de Richtlijn Autonome Professional is de transitie die zorgorganisatie Sensire al eerder door heeft gemaakt. Deze transitie van Sensire gaf de jeugdverpleegkundigen van Yunio de kans om opnieuw naar het vak te kijken en de inhoud hiervan te beschrijven.

De Richtlijn is meer gebaseerd op waarden en minder op kennis en kunde. Enkele vragen die in de Richtlijn beantwoord worden: vanuit welke waarden handel je in je vak, wat maakt dat je dit werk doet en wat maakt het werken bij Yunio anders dan bij andere organisaties?

Jeugdverpleegkundigen Angela Veltman, Petra de Waal, Lianne Heida en Maria Tuller hebben samen deze Richtlijn opgesteld. In dit proces hebben zij steeds interactie gehouden met alle teams binnen Yunio. Iedereen kreeg daarmee de gelegenheid om mee te denken over het vormgeven van de Richtlijn. 

Tevens zijn de jeugdverpleegkundigen op zoek gegaan naar welke gemeenschappelijk werkwaarden er aan hun werk ten grondslag liggen. Ze vonden dit in onvoorwaardelijk, creatief en verbinding.

De Richtlijn beschrijft wat er van de jeugdverpleegkundige bij Yunio wordt verwacht, met als basis het uitvoeren van alle verplichtingen voortvloeiend uit de wet en alle geldende kaders en afspraken. Door te groeien met elkaar vanuit de gezamenlijk gedragen werkwaarden, die de authenticiteit van Yunio weergeven, samen met het normenkader maken de jeugdverpleegkundigen bij Yunio de transitie naar de Autonome Professional door. 

De ondertekening van de Richtlijn Autonome Professional, in aanwezigheid van de Raad van Bestuur Maarten van Rixtel, directeur Yunio Wilma Heesen en spreker Rudy Vandamme, is een eerste stap in deze transitie. 

Dit artikel delen

Naar het nieuwsoverzicht