Skip to main content

14 maanden

Wanneer je kind veertien maanden is, komen jullie voor een nieuwe afspraak naar het consultatiebureau. Voorafgaand aan je bezoek krijg je een mail met de vraag om in Mijn Kinddossier een vragenlijst over je kind in te vullen. Hieronder beschrijven we het bezoek aan het bureau als dat is afgesproken.

Afspraak bij de jeugdverpleegkundige

De groeicurve van je kind wordt bekeken en beproken. Verder bespreken jullie hoe het met jou en je kind gaat en evalueren jullie samen het eerste jaar als ouder. Daarnaast geeft ze voorlichting over de ontwikkelingsfase die komen gaat zodat je weet wat je de komende periode kan verwachten. Heb je zelf vragen, kun je deze ook stellen. 

TIP: Schrijf de vragen die je hebt vooraf op. Zo voorkom je dat je ze vergeet te stellen.

Lichamelijk onderzoek

Tijdens het lichamelijk onderzoek krijgt je kind onder andere weer een VOV oogonderzoek zoals dit ook bij zeven maanden werd gedaan en wordt naar zijn hartje geluisterd. 

Ontwikkelingsonderzoek

Tijdens het ontwikkelingsonderzoek voor 14 maanden wordt bij de fijne motoriek gekeken of je kind een blokje in en uit een doos kan doen en wordt het geven en nemen spelletje gedaan. Aan dit spelletje kan de hechting van het kind wordt getoetst. Het nemen en geven van een beurt is iets wat een kind eerst moet leren en vraagt om vertrouwen in de ander. Bij de grove motoriek kijkt de jeugdverpleegkundige naar het kruipen op handen en knieën en of je kind langs tafel of stoel e.d. op kan lopen. Bij de communicatieve vaardigheden luistert ze naar de geluiden in het taalgebruik van je kind en test ze of je kind al wat dagelijks gebruikte zinnen begrijpt. 

Zijn er aandachtspunten of heb je vragen? Dan bespreekt ze deze punten samen met je en adviseert je daarover of verwijst je door.

Twee vaccinaties

Op deze leeftijd krijgt je kind twee vaccinaties. Allereerst de BMR-prik. Deze prik beschermt tegen de bof, mazelen en rodehond.

De tweede vaccinatie beschermt tegen de vier typen meningokok bacteriën: A, C, W en Y. Deze bacteriën zijn de belangrijkste veroorzakers van meningokokkenziekte. Hoewel de kans op besmetting klein is, gaat het om een ernstige ziekte die tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging kan leiden.

De prikken worden in de bovenarm of bovenbeen gegeven (1x links en 1x rechts). 

Heb je vragen over de vaccinaties, stel ze dan vooral aan de jeugdverpleegkundige of jeugdarts. Op de pagina over vaccineren vind je ook meer informatie.

Plannen van de volgende afspraak

Voor alle eerste kinderen in een gezin, is de volgende afspraak een huisbezoek rond de 18 maanden. Voor het plannen van deze afspraak neemt de jeugdverpleegkundige contact met je op.

Zijn er al meerdere kinderen in het gezin dan is de volgende afspraak een afspraak op het bureau bij ruim 2 jaar. Deze afspraak plan je zelf online in via Mijn Kinddossier nadat je per mail hiervoor een uitnodiging hebt ontvangen.

Vragen bij thuiskomst?

Heb je bij thuiskomst toch nog vragen of ben je die goede tip van de jeugdverpleegkundige of jeugdarts toch vergeten? OOp deze website vind je onder opvoedvragen heel veel antwoorden op vragen. Daarnaast zijn wij 24 uur per dag, 7 dagen per week te bereiken via telefoonnummer 088 260 919. Mailen of appen met de jeugdverpleegkundige kan ook. Kijk in het groeiboekje of op de locatiepagina voor de contactgegevens.