A-  A+
Ik wil direct naar Onze diensten
Ik wil persoonlijk advies Stel jouw vraag
Ik wil gericht zoeken Zoeken
Ik wil contact opnemen Contact

'Zorg voor jong en oud dichtbij en vertrouwd'

Yunio

Zin in vrijwilligerswerk voor ondersteuning van gezinnen?

22-08-2018

Lijkt het jou leuk om gezinnen met jonge kinderen een steuntje in de rug te geven? Vind je het fijn om een luisterend oor te kunnen bieden en om te helpen bij praktische zaken? Wil jij op basis van gelijkwaardigheid, ouders met jonge kinderen weer helpen in hun eigen kracht te komen? Dan is Home-Start op zoek naar jou!

Wat doe je als vrijwilliger?
Als vrijwilliger neem je de tijd om een luisterend oor te bieden of een handje te helpen bij praktische zaken, zoals iets gezelligs doen met de kinderen. Ook kun je helpen contact te maken met andere ouders, zodat moeder met hen ervaringen over opvoeden en gezinsleven kan uitwisselen of misschien nieuwe vriendschappen kan opbouwen. Het uitgangspunt van Home-Start is dat je geen zaken van ouders overneemt, maar zo veel mogelijk hun initiatief volgt. Op basis van hun vragen geef je advies vanuit je eigen opvoed ervaring.

Professionele begeleiding
Voordat je met je vrijwilligerswerk begint, krijg je een training over de methode, zodat je het gezin zo goed mogelijk kunt ondersteunen. Dat maakt je werk via Home-Start extra zinvol. Je ontvangt professionele begeleiding van de coördinator die bovendien regelmatig interessante thema-bijeenkomsten organiseert, waardoor je steeds verder kunt groeien in je werk. Tijdens de terugkom-bijeenkomsten wissel je ervaringen uit met de andere vrijwilligers. Zo kun je van elkaar leren. Je bent zelf ouder en/of hebt ervaring met het opvoeden van kinderen. Op die manier kun je vanuit je eigen ervaring steun bieden. De uitgangspunten die hierbij een belangrijke rol spelen zijn “Vraaggericht, tijd en aandacht, empowerment; gelijkwaardigheid en vertrouwen”.

Aanmelden?
Na aanmelding als vrijwilliger bij Home-Start bespreek je in een kennismakingsgesprek met de coördinator de werkwijze van Home-Start, je motivatie, wensen en mogelijkheden. Daarna leer je in de (verplichte) voorbereidingscursus hoe je volgens Home-Start te werk gaat en bereid je je voor op het geven van de ondersteuning, praktische hulp en vriendschappelijk contact aan een of beide ouders met een of meer jonge kinderen.

Training
De eerstvolgende training voor vrijwilligers start in het najaar van 2018 namelijk op dinsdag 2 oktober van 9.30 tot 12.30 uur. Zie voor ervaringsverhalen van vrijwilligers: www.home-start.nl  Ben jij ook thuis in gezinnen? Of wil je graag nog wat meer informatie. Neem gerust contact op met één van de coördinatoren via homestartachterhoek@yunio.nl of met Tonny Koenders-Arentsen, Tel.: 06 – 12 57 64 06 of Patty Polman, Tel.: 06 – 22 97 65 06

Over Home-Start
Home-Start wil bijdragen aan een goede start voor kinderen, door ouders ondersteuning te bieden bij de opvoeding. Home-Start is een opvoed-ondersteuningsprogramma dat zich richt op ouders van kinderen onder de 7 jaar en Home Start+ richt zich op kinderen van 7 tot 14 jaar. Het doel van de ondersteuning is om rust en ruimte te creëren door de druk van de ketel te halen bij het gezin. Zie ook de informatie over Home-Start op www.yunio.nl . Home-Start is een onderdeel van Yunio.

Deel dit bericht
Facebook Twitter LinkedIn Mail